Acasa Servicii Departamente Genomică Umana

LGU

 

 

 

Laboratorul de Genomică Umană (LGU) aparține Centrului de Diagnostic și Tratament al UMF din Craiova.

 

Misiunea LGU este complexă, urmărind punerea în practică a unei viziuni integrate asupra Geneticii Umane care să includă: genetica medicală clinică și diagnosticul genetic de laborator, educația medicală specifică și activități de cercetare-dezvoltare-inovare.

 

Încă de la înființare LGU s-a constituit în centru regional de instruire a medicilor rezidenți în specialitatea Genetică Medicală.

 

Activitatea de diagnostic a LGU este realizată în cadrul a două module cu activități complementare: Genetică Moleculară și Citogenetică. Echiparea acestor module cu sisteme moderne de analiză genetică avansată permite efectuarea unor evaluări comprehensive în domenii medicale diverse precum: Diagnosticul prenatal și neonatal, Pediatrie, Oncologie/Hematologie, etc. Dintre metodele genetice disponibile în cadrul LGU pot fi menționate: cariotiparea clasică și moleculară (Hibridizarea Genomică Comparativă), Real-Time PCR, Microarray, secvențierea și analiza de fragmente ADN (ex.: MLPA).

 

LGU se dezvoltă în permanență atât prin dotarea cu echipamente specifice de înaltă tehnologie, introducerea și optimizarea unor noi metode de evaluare a genomului uman, cât și prin instruirea personalului. Acest proces este susținut prin participarea activă a membrilor laboratorului în peste 20 proiecte naționale/internaționale de cercetare/dezvoltare a infrastructurii. Două dintre cele mai importante proiecte aflate în derulare sunt TARGET (infrastructură) – finanțat de ANCS cu peste 10.000.000 de euro și TANDEM (cercetare) – finanțat de Comisia Europeană în cadrul FP7 (The Seventh Framework Programme) cu peste 650.000 de euro.

 

LGU este localizat în sediul UMF Craiova din Bulevardul 1 Mai (Clădirea Nouă, demisol), în imediata vecinătate a Spitalului Clinic Județean de Urgență din Craiova (SCJUC). Contactul laboratorului cu pacienții este realizat prin medicii LGU ce au integrare clinică în Cabinetul de Genetică Medicală al Ambulatoriului SCJUC.